Kalaa uunissa

Uunikala talon tapaan

  • 1–1,5 kg kokonaista kirjolohta, nieriää, siikaa tai muuta rasvaista kalaa
  • 1 iso sipuli
  • valkosipulia 3 -4 kynttä tai 1 yksikyntinen
  • tuoretta tilliä 1/2 nippua
  • 1 sitruuna
  • oliiviöljyä
  • merisuolaa
  • mustapippuria

Hienonna sipuli, valkosipuli sekä tilli ja sekoita ainekset kulhossa. Purista puolikkaan sitruunan mehu joukkoon. Laita perattu ja kevyesti huuhdeltu kala uunivuokaan tai pellille avofolioon. Suolaa kalan sisäpuoli ja täytä kala sipuliseoksella ja leikkaa sitruunan puolikkaasta siivut ja asettele täytteen päälle ja sulje vatsa mahdollisimman tiiviiksi. Ripottele kalan pintaa suolaa ja pyöräytä pippuria hieman sekä revi hieman tilliä päälle. Lopuksi oliiviöljyä pirskottaen pintaan ja kala uuniin kypsymään n. 180 asteeseen 50–60 minuutiksi kalan koosta riippuen.

Tarjoile perunamuussin tai maustetun riisin kera.

Lohitaskut

Leikkaa paksusta nahattomasta merilohifileestä n. 200–300 gramman palat ja tee jokaiseen palaan sivuttain viilto keskelle jättäen n. sentin verran kiinni toisesta reunasta. Täytä taskut esim. sinihomejuustolla tai tuorejuusto-cheddar seoksella ja mausta suolalla ja pippurilla pinnat.

Paista uunissa n. 20 minuuttia 180 asteessa ja nauti raikkaan salaatin kera.